čtvrtek 18. července 2013

Italský čokoládový dort bez mouky s horkými višňemi

Velmi chutný a vláčný dortík do kterého se nepřidává ani trocha mouky, takže je vhodný i pro celiaky, kteří musí dodržovat přísný režim bezlepkové diety.

Můžete si jej dát samotný či ho ještě vylepšit nakyslým ovocem, které teď vrcholí svoji sezónu - višně, rybíz, rybízo-angrešt...nebo v horkém dni přidejte kopeček domácí ovocné zmrzliny.

Ingredience:
(dortová forma)

200g hořké čokolády (měla jsem po ruce čokoládu na vaření)
3 vajíčka - rozdělené na bílek a žloutek
100g másla
150g cukru krystal
60g kakaa
3 lžíce mléka
špetka soli k vyšlehání bílků


Předehřejte troubu na 180°C. Čokoládu nalámejte na kostičky a rozpusťte v misce ve vodní lázni. 

Ve větší míse prošlehejte mixérem žloutky s cukrem až vznikne jemná žloutková pěna. 

Horkou čokoládu odstavte z vodní lázně a pomalu zašlehejte všechno máslo nakrájené na malé kousky. Pokud by se čokoláda máslem ochladila tak, že by se již máslo nechtělo dále rozpouštět, vložte misku ještě na chvíli na hrnec s teplou vodou ve kterém jste dělali vodní lázeň.

Čokoládovo-máslovou hmotu přelijte do misky se žloutky a metličkou promíchejte. Přidejte kakao i mléko a opět promíchejte, až vznikne hladké celistvé těsto.

Vyšlehejte bílky se špetkou soli dotuha za pomocí ploché vařečky či stěrky (není dobré již používat metličku, jelikož chceme, aby bílky zůstali co nejvíce nadýchané) zamíchejte velmi zlehka do čokoládové hmoty. 

Dortovou formu vyložte pečícím papírem, přelijte do ni těsto a pečte zhruba 30 minut na 180°C.

Podávejte s kyselým ovocem. To očistěte a chvíli povařte s cukrem (množství cukru je na vás) a pokud je to potřeba přilijte trochu vody, aby se ovoce nepřipalovalo.

Ten zelený lístek je z rostliny Stevie - listy jsou jedlé a SLADKÉ!!