Miluji, když si mohu listovat kuchařkami, kochat se jídlem, přemýšlet, jak může chutnat, jak ho udělat jinak...no prostě sbíhají se mi sliny. Když prostě nevím, co vařit, otevřu kuchařku a inspiruji se. Takto mi padl do oka i sladko-kyselý dezert crumble.
Crumble (výslovnost) znamená v překladu drobit se, drolit se; česky ho můžeme označit jako drobenku či žmolenku, kterou každý zná z klasického ovocného koláče. U tohoto dezertu však chybí těsto a jsou zde jen dvě vrstvy. První vrstva ovoce a druhá vrstva drobenky. Můžete využít jakékoliv ovoce i jeho mix, lepší je však kyselejší (rebarbora, jablka, rybíz,jahody, lesní plody...), jelikož drobenka je docela sladká a obě vrstvy crumble vám budou kontrastovat a vytvářet konečnou chuť.
Přiznám se, že rebarboru jsem mnohokrát v životě neměla, příliš mě neoslovila. Moje chuť zkoušet ji připravovat nebyla příliš valná, ale když jsem pak upekla poprvé tento dezert, mohli jsme se po něm zbláznit, přetahovali se o lžičku a ve chvíli byl pryč. A to bylo po deváté večerní.
Ingredience:
(4 osoby)
(4 osoby)
3 hrnky oloupané a nakrájené rebarbory (nevadí, když bude zelená)
100 g másla
150 g hladké mouky
120 g cukru - můžete dát i více, rebarbora je dost kyselá, záleží na vaší chuti
Troubu předehřejte na 180°C.
Nejprve si vytvořte drobenku - rozměklé máslo nakrájejte na kostičky a společně s moukou a cukrem zpracujte. Měla by vám vzniknout drobivá hmota.
Očištěné ovoce naskládejte do zapékací mísy - vrstva ovoce by měla být vysoká asi 2-3 cm. Poté zasypte rovnoměrně drobenkou. Dejte do trouby a pečte zhruba 30 minut dokud drobenka nezačne zlátnout.
Můžete podávat teplé i studené.
Rebarborový crumble doplněný zakysanou smetanou a skořicí |