pátek 1. března 2013

Tarte flambée

Rychlá večeře pokud se vám nechce příliš vařit, ale i přesto chcete mít dobrou večeři. Ideální též jako pohoštění pro víkendové párty s přáteli. Tento recept mám od své drahé kamarádky Hedušky, které tímto děkuji! :)

Ingredience:
(4 osoby)

400g hladké mouky
8g sušeného droždí (1 sáček)
200ml + 2 lžíce vlažné vody 
sůl

Náplň:
200g slaniny
4 velké cibule
200ml crème fraîche (lze nahradit zakysanou smetanou)
150g ementálu
muškátový oříšek
rozmarýn
pepř
sůl

V míse smíchejte sušené droždí s 2 lžícemi vlažné vody a nechte vzejít kvásek. Pokud bychom použili čerstvé droždí, těsto by příliš nakynulo.

Do mísy přidejte mouku (ideální je ji prosít), vlažnou vodu a sůl. Vypracujte měkké těsto. Pokud se vám lepí přidejte mouku, pokud je příliš tuhé přidejte trochu vody.

Troubu rozehřejte na 200°C. 

Těsto rozdělte na 3 díly. Každý díl vyválejte na pomoučněném vále. Pokud budete péci na plechu vyválejte obdélník či ovál, pokud chcete péci těsto v koláčové formě vyválejte kruh. Vaší fantazii se však meze nekladou. Mělo by být tenké asi 3mm. Těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem a propíchejte ho vidličkou.

Crème fraîche ochucené muškátovým oříškem, rozmarýnem, pepřem a solí rozetřete po těstě. Posypte slaninou nakrájenou na kostičky, cibulí nakrájenou na kolečka a na závěr nastrouhaným sýrem. Pečte v rozehřáté troubě zhruba 10 minut než těsto zezlátne.

Koláč rozkrájejte na klínky či čtverce.