neděle 30. září 2012

Quiche se špenátem

Poprvé zabodoval na naší party, kde se po něm slehla zem, jakmile jej zahlédli oči strávníků. Ochutnala jsem z něj tehdy jen opravdu malý kousíček a musím říct, že byl výtečný. Chtěla jsem si dát ještě kousek, jenže talíř byl již prázdný. Trochu mě hlodali výčitky svědomí, proč jsem si jen kousek neschovala jen pro sebe. Rada pro příště, která z toho vyplývá, je být větším sobcem...
Ale ne, nedokázala bych mým věrným strávníkům něco upřít a výroba quiche není složitá. Takže v nejbližší možné době jsme se do něj znovu pustili.

Ingredience:
(1 quiche = 4 osoby)

Křehké těsto - (jak na něj zde)

1 balení čerstvé špenátu nebo mraženého listového
2 cibule
1 zakysaná smetana
3 vejce
3-4 rajčata
200g ementálu
muškátový oříšek
olej
pepř 
sůl

Těsto si připravte dle receptu výše a dejte odpočívat do lednice. Mezitím si připravte náplň.

Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte dosklovata na oleji. Poté přidejte omytý špenát. Až bude špenát hotový vlijte zakysanou smetanu, přidejte vejce a nastrouhaný ementál. Špenátovou směs dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Těsto vyválejte na pomoučněném válu do velikosti o něco větší než je velikost koláčové formy. Formu lehce potřete olejem a položte do ní vyválené těsto. Přitiskněte na dno i k okrajům formy přečnívající zbytky ořízněte. Pomocí vidličky propíchejte těsto, aby se při pečené nenafouklo.

Náplň vlijte do formy. Poklaďte rajčaty nakrájenými na kolečka. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180°C 35-40 minutm dokud těsto a náplň nezezlátnou.