úterý 9. října 2012

Kuřecí mandlový krém

Sychravý podzim je tu. Nijak to nezměníme a těžko se mu ubráníme...musíme ho tedy přijmout a radovat se z něj. Teplá hutná polévka nám ho hned zpříjemní. Dnes nabízím hodně netradiční recept, který jsem objevila v Apetitu. Při listování v časopise mě vcelku překvapila neobvyklá kombinace. Polévka kombinuje mandle se zeleninou a kuřecím masem. Mandle jsem ještě v polévce nezažila a ještě v tak velkém množství.

Kuřecí mandlovou polévkou jsem připravila na velké hostině pro kamarády a byla jsem překvapena, jak jsou z ni všichni nadšeni a chtějí přidat.

Ingredience:
(4 osoby)

150 g kuřecích prsou (jedno větší prso)
100 g mletých mandlí
1 mrkev
1 menší pórek
2-3 řapíky celeru
100 g hrášku
kousek zázvoru (1-2cm)
1000 ml kuřecího vývaru
250 ml smetany ke šlehání
máslo
mandlové lupínky na ozdobu
1 lžička soli
1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře


V hrnci rozpusťte máslo (větší oříšek), osmahněte na něm nakrájený pórek a zázvor. Osmahněte. Přidejte mleté mandle, nastrouhanou mrkev, celer, hrášek, kuřecí prsa nakrájená na kostky, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Opékejte na mírném plameni za častého míchání, aby se mandle nepřipálily. Pokud máte strach z připálení je možné směs podlít trochou vody či vývaru.

Až bude kuře propečené, sejměte ze sporáku a nechte chvíli vychladnou. Poté pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte. Ke konci mixování přilévejte vývar (může bát i voda) a mixujte ještě chvíli dohladka.

Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vlijte za stálého míchání smetanu. Vařte ještě 2 minuty a poté sundejte z ohně. Podávejte s mandlovými lupínky, čerstvou natí petrželky a čerstvě namletým černým pepřem.