neděle 31. července 2011

Rychlé večeře ze zelených fazolových lusků

Jelikož teď přes léto nebydlím v Praze, nemám možnost v obchodě vždy nakoupit to, co chci. Sice mi zelené fazolové lusky nepřijdou jako nějaká extravagantní zelenina, avšak v Chrudimi je mají jen občas. Proto když jsem je při nedávném nákupu uviděla, vzala jsem jich rovnou kilo. Dají se připravit na milion způsobů...a zavděčí se každému...jedině ne mému tátovi. Třeba ho jednou taky donutím, aby ochutnal tuhle neskutečně výbornou zeleninu.  


Jak na fazolky aneb jejich správná příprava:
  • Před každým vařením je nutné z fazolek otrhat stopky a propláchnout je pod tekoucí vodou!
  • Zelené fazolky (a fazole vůbec) se ovšem nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž jedovaté lektiny.
  • Máme dvě hlavní tepelné úpravy. Vaření (vaříme 5-7 minut v osolené vodě) či restování.  
  • Čerstvost fazolek se pozná tak, že když lusk ohneme, měl by prasknout (rozlomit se); čím starší jsou fazolky, tím to jde hůře; pokud se při ohnutí vůbec nezlomí a jsou gumové, nekupujme je. Už jsou staré!


Zelené fazolové lusky s holandskou omáčkou

Teplý fazolkový salát s žampiony a hoblinami parmazánu
Zapečné fazolky s mletým masem a štouchanými bramborami