sobota 30. července 2011

Salát s dijonským dresinkem a pomerančem

Poprvé jsem koupila dijonskou hořčici a to by bylo abych ji hned neozkoušela. Vždycky, když si udělám radost novou dobrou pochutinou, hned jak přijdu z nákupu, vezmu lžičku a ochutnávám. Je výtečná. Neskutečná!! Lehce pikantní. 

Ingredience:
(4 osoby)

směs salátů - já měla doma rucolu, dubový salát a frissé
menší bílý jogurt
lžíce majonézy
2-3 lžíce dijonské hořčice
pomeranč 
olivový olej
citronová šťáva 
pažitka 
pepř 
sůl

Saláty natrháme na menší kousky. V míse pokapáme olivovým olejem a citrónovou šťávou. Můžeme i zlehka osolit a opepřit. 

V menší misce smícháme jogurt s majonézou a dijonskou hořčicí. Vmícháme najemno nasekanou pažitku. 
Osolíme. Opepříme.

Nejprve klademe na talíř směs salátů, poté pomeranč nakrájený na kousky, plátky mozzarelly a na závě poléváme dijonským dresinkem.

Salát jsem ozdobila květem lichořeřišnice. Je to barevná jednoletá bylina, jež se využívá i v gastronomii. Mladé listy se dají byužít pro přípravu salátů. Různě barevné květy zase k ozdobě a následně i jídlu. Chuť lichořeřišnice je pikantní, občas i palčivá. Připomíná mi chuť ředkviček a jarní cibulky.