Je léto...všichni chtějí být štíhlí do plavek. Nevyjímaje mě. Bohužel mé blogování sebou přineslo pár kil navíc. Všechno musí mít výtečnou chuť a ne jen být hezky načančané na talíř. Takže jsem se nevyhla ochutnávání a ochutnávání. A trochu jsem nakynula :) Proto jsem se rozhodla trochu omezit příjem jídla a zařadit do jídelníčku něco zdravějšího. Nevím jak dlouho mi to vydrží, ale budu se snažit.
Je určitě potřebné do jídelníčku zařadit luštěniny, takže dnešní oběd byl jasný. Hrách a čočku mám docela často, proto jsem se rozhodla pro cizrnu, která se v českých kuchyních ještě příliš nezabydlela.
Cizrně se jinak říká římský hrách, je však větší a chutnější. Chutí připomíná oříšky. Obsahuje bílkoviny, vápník a další důležité minerály.
Připravují se z ní nákypy, dušené pokrmy a polévky. Snad nejznámější pokrm je středomořská kaše Hummus (Homos). Cizrna se upravuje stejně jako sója a také se z ní vyrábí mouka.
Ingredience:
(4 osoby)
300-400g cizrny
4-5 větších rajčat
250g vepřové šunky
velká cibule
svazek petržele
2 lžičky naloženého pepře (lze nahradit mletým pepřem)
olivový olej
sůl
Postup:
- Cizrnu namočíme na 10-12 hodin do vody. Poté vaříme přibližně hodinu.
- Cibuli nakrájíme na větší kousky a orestujeme na olivovém oleji. Až cibule zezlátne, vhodíme rajčata nakrájená na kostičky a petržel nasekanou najemno. Chvíli podusíme.
- Na závěr přidáme naložený pepř nasekaný na menší kousky a šunku nakrájenou na úzké plátky.
- Uvařenou cizrnu scedíme a smícháme s rajčatovou směsí.