úterý 28. června 2011

Rizoto s hráškem

Nevím proč, ale mnoho lidí má rizoto znechucené ze školních jídelen či kantýn, a tím pádem jím opovrhují už pořád. Je pravdou, že rýže z pytlíků smíchaná s konzervovanou zeleninou, konzervou masa a posypaná navrch eidamem, jenž se na teplém jídle rozpustí a utvoří tvrdou placku, nepůsobí a ani nechutná příliš dobře. I u nás doma často táta vaří tuto obdobu rizota a nadšená z toho nejsem. Ale nemám ráda, když mi někdo mluví do mého vaření, proto já nemluvím do toho jeho.(Ale někdy se musím opravdu hodně držet :)) 
O tradiční italské rizoto, které Vám dnes prezentuji a velmi se liší od toho školního, jsem se pokoušela asi třikrát. Až tento poslední pokus se dá uveřejnit jelikož se mi to prostě dvakrát příliš nepodařilo. Nějaký čas jsem na něj tedy vždy zanevřela, ale po čase se mi vždy vrátila zvídavost a moje touha to dotáhnout vše ke zdárnímu konci a musela jsem to zkousit znovu.
Stačí se vyvarovat tedy mých chyb a povede se Vám to napoprvé:)
Všechny v Itálii pěstované druhy rýže (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano) se vyznačují vyváženým poměrem škrobových látek, díky kterým rýže vsákne velké množství tekutiny, ale ponechá si svou pevnost. Jinou si na risotto nekupujte. 


Pokus č. 1
Při první pokus jsem dělala jen Risotto Parmigiano - rýže a parmazán. Jak naivně jsem si myslela, že jídlo můžu uchlácholit levným vínem. Jsem studentka a snažím se s penězmi nakládat úsporně a proto jsem snažila ušetřit na víně. Litrovka za 49,9,- se do pravého italského rissota prostě nehodí:) Alkohol se při přípravě vypaří a víno dává výslednému pokrmu lehce štiplavou chuť.

Pokus č. 2
Poučena předchozí chybou jsem koupila víno lepší. Jenže mě hnal ku předu hlad a proto jsem nedala vaření to, co potřebuje a rýže byla trochu trvdá a rizotu chyběla ta jeho pravá vláčnost a krémovost. Je potřeba nic neuspěchat. Postupně dolévat, aby se víno a následně vývar pozvolna odpařovali. Hlavně nezapomenout míchat. U rizito je potřeba stát a pořádně si ho vymazlit :) Takže žádné odbíhání z kuchyně!!

Pokus č.3 
To je vlastně ten dnešní. Sice až teď jsem s výsledkem byla spokojená (i když zlepšovat se dá vždycky) Chybami se člověk učí.

Ingredience :
(4 osoby)
400g rýže Arborio či Carnaroli (to je potřeba dodržet a nenahrazovat, rizoto by nebylo krémové)
200g čersvého hrášku
100g panchety (lze nahradit slaninou) 
2-3 dcl bílého suchého vína
750-1000ml zeleninového vývaru 
150g parmazánu 
větší bílá cibule 
máslo
bílý pepř 
sůl 

Postup:
  • Cibuli nakrájíme velmi najemno a lehce zpěnímé v hlubší velké pánvi na kousku másla. Přihodíme panchetu nakrájenou na hrubo, kterou lehce opečeme. Poté přisypeme rýži a chvíli restujeme na sucho dokud se nespojí s panchetou, máslem a cibulkou. 
  • Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol. Pokud již necítím alkoholové výpary a rýže je opět suchá, přilijeme sběračku horkého zeleninového vývaru (může být i z kostky, pokud nemáme po ruce domácí).  
  • Občas zamícháme a čekáme, kdy se nám vývar vyvaří a částečně vsákne do rýže. Poté opět dolijeme vývar. Tuto část opakujeme tak dlouho dokud rizoto nezíská krémovou konzistenci. Časově to odpovídá 15-25 minutám. Závisí na mnoha faktorech a proto si příliš neřiďte časem, ale rizotem :)
  • Mladý, čerstvě vyloupaný hrášek nemusíme ani vařit. Postačí ho chvíli před podávání promíchat s rizotem. Starší čerstvý či mražený je potřeba 10 minut povařit v lehce osolené vodě.
  • Promícháme rizoto s hráškem. Chvíli prohřejeme. Osolíme. Opepříme.
  • Na závěr vhodíme do pánve oříšek másla a hrst strouhaného parmazánu. Pro ještě větší hladkost a krémovitost.