sobota 7. května 2011

Fajitas s guacamole

Rychlý oběd, který zapůsobí a přenese Vás do Mexika. Otevírám láhev tequily a začínám vařit ...:)
Při přípravě fajitas se mi vždy vybaví milá vzpomínka na společené vaření s kamarády. Byla to vlastně taková malá oslava narozenin, kdy si oslavenec vařil tak trochu sám sobě a já s Moničkou jsme jen skákaly, jak on pískal. Tímto ti děkuji Staníku za skvělou inspiraci na mexický pokrm. Sice jsme si slíbili, že budeme naše vaření opakovat, pokaždé se zaměřením na jinou světovou kuchyni, bohužel k tomu ještě nedošlo...Doufám, že se toho někdy dočkám :)



Pro 4 osoby

Ingredience:

4 kuřecí prsa (můžeme použít i vepřové či hovězí maso)
8 pšeičných tortill
1-2 střední cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 zelená paprika
+ můžeme přidat další zeleninu - cuketa, rajčata...
koření "Fajitas"
olivový olej
rajčatová salsa
zakysaná smetana

zralé avokádo
limetka
koriandr
2 rajčata (záleží na velikosti - postačí i 1 velké)
chilli paprička
olivový olej
sůl

Postup:


Zeleninu očistíme a nakrájíme na úzké delší proužky a začneme restovat na rozehřátém olivovém oleji na mírném plameni. Chceme aby byla téměř měkká a zároveň lehce křupala.

Maso nakrájíme také na delší nudličky a lehce osolíme a opepříme. Vetšinou ho dám na druhou pánev, ale kdo je potom líný mýt nádobí, orestuje ho společně se zeleninou. Přidám kořenící směs a opeču). Zeleninu dochutíme jen solí a pepřem.


Torilly lehce navlhčíme a vložíme na 1 minutu do předehřáté trouby, mikrovlné trouby nebo opečeme na pánvi bez použití oleje. Změkknou a dají se pak krásně stočit do požadovaného tvaru.


Rozehřáté tortilly rozložíme na talíř potřeme guacamole(viz. níže), zakysanou smetanou a rajčatovou salsou. Doprostřed nandáme maso a opečenou zeleninu a vše sbalíme. Nejprve ohneme spodní kraj a poté z boku zarolujeme. 


Guacamole:
Zralé avokádo poznáme podle tvrdosti a barvy - zralé avokádo je hnědé bez skrvn a při dotyku musí být lehce měkké. Ne však příliš.   
Avokádo rozřízneme v půli a vyndáme pecku. Pokud je vyzrále je vevnitř i měkké a dužnina se dá vybrat lžičkou. Vše vložíme do misky a přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, rajčata bez semínek. Ty jsme předtím spařili ve vroucí vodě, abychom se zbavili slupky. Zalijeme šťávou z půlky limetky a pár kapkami olivového oleje. Na závěr vmícháme nakrájený koriandr a dochutíme solí.