pátek 28. listopadu 2014

Lehce pikantní těstoviny s dýní ovoněné šalvějí

Ingredience:
(2 osoby)

200g těstovin
půlka máslové dýně (0,5 kg)
5 stroužků česneku
chilli paprička či chilli omáčka (množství dle pálivosti)
zakysaná smetana
hrst čerstvé šalvěje
větvička rozmarýnu
máslo 
sýr 
olivový olej
pepř
sůl

Okrájejte slupku dýně a nakrájejte ji na malé kostičky (zhruba 1x1 cm). Smíchejte se několika lžícemi olivového oleje a dejte do trouby péci na 20 minut na 180°C, dokud kostičky dýně nezezlátnou. Občas promíchejte.

Mezitím dejte vařit vodu na těstoviny.Až bude voda vroucí osolte a vložte těstoviny.

V pánvi rozpusťte máslo (zhruba 80g) a pozvolna na něm opékejte česnek nakrájený na plátky, chilli papričku či chilli omáčku, hrst čerstvé šalvěje a větvičku rozmarýnu. Po 10 minutách přidejte zakysanou smetanu a několik lžic vody z těstovin, aby omáčka zřídla. Dochuťte solí, pepřem popřípadě cukrem, jeli omáčka moc nakyslá.

Uvařené těstoviny smíchejte s omáčkou a navrch poklaďte upečenou dýní. Posypte sýrem (parmazán, ementál), pokud nějaký máte v lednici :)