neděle 3. listopadu 2013

Italské tyčinky GRISSINI

Ingredience:
(2 plechy tyčinek - zhruba 30)

400g hladké mouky
200ml vlažné vody
20g čerstvého droždí - 1/2 kostky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
2 lžičky soli
hrubozrnná sůl

V míse si vytvořte kvásek z droždí, vody a cukru. Přikryjte utěrkou a nechte ho chvíli vzejít na teplém místě (trvá to zhruba 5 minut). Poté přidejte mouku, olivový olej a sůl. Zpracujte hladké těsto.

Těsto překryté utěrkou nechte hodinu kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto vyndejte z mísy a ukrajujte z něj malé kousky, které rukama vyválejte do tenkých válečků - v průměru by měly mít do 1 cm a minimálně 20 cm do délky. Hotové tyčinky vyskládejte na plech s pečícím papírem, lehce potřeným olivovým olejem.

Posypte jemně celý plech hrubozrnnou solí (Dejte pozor, ať tyčinky nepřesolíte, dávali jste i do těsta sůl). 

Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 20-30 minut. Záleží na tloušťce tyčinek. Hotové tyčinky mají být nazlátlé a hezky křupavé.

Podávejte samotné nebo s dipy.