úterý 5. března 2013

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Když přijedu občas na víkend k rodičům, většinou jsem to já, kdo se musí postarat o přípravu jídla. Popravdě mi to ani nevadí, i když po probdělé noci s kamarádkami v baru, je to docela záhul, stát 3 hodiny za plotnou. 

Jídlo, které jsem si protentokrát vybrala jsou plněné papriky. Je to taková klasika. Samozřejmě, že bych raději experimentovala, ale to jsem si tentokrát nemohla dovolit, jelikož na oběd byli pozváni i prarodiče a ty jsou prostě zvyklí na tu klasiku. 

Ingredience:
(6 osob)

6 paprik - většinou se používají bílé, ale já použila červené, které jsou masitější
800-1000g mletého masa - hmotnost masa se těžko přesně odhaduje, záleží na velikosti paprik, ze zbytku     můžete udělat karbanátky
1 plechovka loupaných rajčat - v létě, když jsou vyzrálá rajčata můžete dělat samozřejmě z rajčat
1 krabička rajčatového protlaku (500g)
1 větší a 1 menší cibule  
1 vajíčko
2 rohlíky
trochu mléka

1-2 lžíce hladké mouky
sladká paprika
větší špetka majoránky (přibližně lžička)
2-3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
olej

sůl

Mleté maso (úplně nejlepší by bylo to, které si namelete doma) smíchejte s rohlíky namočenými v mléce (mají být zlehka nasáté v mléce, ne v něm plavat). Přidejte vajíčko, majoránku, sůl a pepř. Zda-li je maso dost slané poznáte tak, že jej buď ochutnáte syrové (to však udělá jen málokdo), daleko lepším způsobem je malou kuličku masa např. uvařit v polévce, která vám právě bublá na plotně či opéct na pánvi. Pokud je maso málo slané dosolte a nejste-li si jisti svými "solícími" schopnostmi, postup opakujte.

Papriky omyjte a vykrojte z nich středy, vybere všechna semínka zevnitř a vypláchněte vodou, aby tam opravdu žádná nezbyla. Papriky naplňte až po okraj dochucenou směsí. 

Ve větším hrnci  rozpalte olej a dosklovata na něm orestujte cibuli. Zaprašte lžící červené sladké papriky, promíchejte a nechte 1 minutu restovat. Poté ještě zaprašte hladkou moukou a nechte opět 1-2 minutky společně restovat. Zalijte sklenici vody (asi 200ml), rajským protlakem a rajčaty v plechovce. Přihoďte bobkový list, nové koření a celý pepř

Do hrnce s rajčatovým základem vložte papriky. Přiklopte poklicí a duste 50-60 minut za občasného míchání.

Po asi hodině dušení by již měli papriky být hotové. Vyndejte je do mísy či na talíř a přikryjte pokličkou, aby nezchladly. Z hrnce též vyndejte všechno koření, pokud jej najdete. Pokud ne, bude nelítostně rozmixováno :)

Hrnec s rajčatovou směsí rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladkou krémovou omáčku. Měla by být akorát hustá. Pokud však vám přijde příliš tekutá, zahustěte ji trochou jíšky či moukou rozkvedlanou ve vodě a chvíli povařte.

Každý má svou preferovanou přílohu k plněným paprikám. Podávejte tedy s přílohou dle chuti - s těstovinami, rýží či knedlíkem.