sobota 9. března 2013

Kuřecí vývar se svítkem

Vývar je velmi lehký na přípravu. V podstatě se udělá sám a vy si ho nemusíte vůbec všímat.

Ingredience:
2 kuřecí skelety (prodávají v masně, dají se sehnat i mražené)
1 mrkev
1 petržel 
kus celeru (množství shodné s mrkví a petrželí)
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
sůl

svítek:
50 g polohrubé mouky
2 žloutky
2 bílky
muškátový oříšek, nemusí být
máslo
pepř
sůl

Skelety důkladně omyjte a vložte do studené vody. Přidejte očištěnou zeleninu a koření. NESOLTE! 

Nechte táhnout (tzn. dělat na mírném plameni, aby voda nevřela, ale jen se líně převalovala) 2-3 hodiny dle vašich časových možností. 

Poté vyndejte zeleninu a kosti. Polévku slijte přes jemný cedník. Ze skeletu můžete obrat maso, pokud tam nějaké je. Zeleninu nakrájejte na menší kostičky a vraťte do zcezeného vývaru. Dosolte dle chuti

Svítek je výborná a rychlá zavářka do polévek. Bílky vyšlehejte do tuha. Žloutky též promíchejte. Opatrně začněte do sněhu vmíchávat vařečkou žloutky a odváženou mouku. Dochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem.

Na pánvi si rozpusťte oříšek másla a vlijte na něj připravené těsto. Rozprostřete jej po celé ploše pánve, aby vnikla asi 2 cm placka. Z obou stran opékejte do zlatova. Poté nakrájejte na nudličky a podávejte v polévce.