úterý 26. února 2013

Oříškový koláč s mascarpone

Vždy, když jedu na návštěvu k rodičům a prarodičům chci je něčím potěšit. Nejlepším potěšením je samozřejmě jídlo. Kromě oblíbené paštiky vozím nejčastěji něco sladké. Tento koláč je lehký - nejen chuťově, ale i s dobou a pracností přípravy. Výborná tečka za nedělním obědem.

Nejchutnější je ten den, kdy ho připravíte, proto ho připravujte v den, kdy ho chcete podávat. Pokud vám to tedy časové možnosti dovolí. Samozřejmě, že v lednici vydrží několik dní, ale našlehaná šlehačka prostě už nebude tak nadýchaná jako první den.

Ingredience:
(koláčová forma)

180 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
4 lžíce lískových oříšků
90 g másla
1 vejce
1-2 lžíce vody

náplň:
250 g mascarpone (některé kelímky jsou menší - vystačíte si i 200 g)
200 ml smetany ke šlehání)
1 lžíce moučkového cukru
ovoce dle sezonosti - jelikož je zima v obchodech moc dobrého ovoce není, proto jsem využila kiwi a hroznové víno; v létě můžete použít jahody, borůvky, maliny,...  

Troubu předehřejte na 190°C.

Oříšky v mixeru nasekejte najemno. V míse společně promíchejte oříšky, mouku, cukr a vychlazení máslo nakrájené na kostičky. Pomocí rukou začněte zpracovávat těsto. Máslo všechny suroviny začne spojovat. Přidejte lžíci či 2 vody, pokud je to potřeba. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové folie a dejte na 30 minut do ledničky.

Odpočinuté těsto vyválejte na velikost formy + okraje a vyložte jím koláčovou formu. Přečnívající okraje odřízněte. Na těsto položte pečící papír a posypte ho fazolemi či hrachem. Tento proces "pečení na slepo" slouží k tomu aby se těsto nenafouklo a nevytvořily se bubliny. Takto pečte asi 15 minut. Poté fazole odstraňte a pečte dalších  10 minut dozlatova. Korpus potřete bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

Na náplň promíchejte mascarpone s moučkovým cukrem. Poté lehce vmíchejte do vyšlehané šlehačky. Vychladlý korpus potřete náplní a dozdobte ovocem. Podávejte posypané cukrem.