středa 24. října 2012

Risotto s pečenou dýní

Měla jsem takovou chuť na dýňovou polévku, dýně si seděla vesele na polici, čekala až přijde její chvíle...jenže ještě pořád nemám tyčový mixér. Ach ne! Bez rozmixování to prostě není ono, takže mi nezbývá nic jiného než čekat jestli se nade mnou Ježíšek slituje a nějaký mi donese. 

Nevydržela jsem a musela jsou tu překrásnou dýni zpracovat. Na polévku si můžu přece pořídit jinou...dýní není nikdy dost! :)

Ingredience:
(4 osoby)


400 g rýže Arborio či Carnaroli (to je potřeba dodržet a nenahrazovat, rizoto by nebylo krémové)
menší dýně (hokkaido či máslová dýně)
2-3 dcl bílého suchého vína
750-1000 ml zeleninového vývaru 
100 g parmazánu (lze nahradit českým Gran Moravia) 
větší bílá cibule 
máslo
olivový olej
svazek hladkolisté petrželky
bílý pepř 
sůl 

Nejprve upečeme v troubě dýní. Oloupanou a očištěnou dýní nakrájejte na půl měsíčky a v misce promíchejte se solí, pepřem, nakrájenou petrželkou a olivovým olejem. Rozprostřete na plech a nechte péct při 200°C asi 20 min.

Cibuli nakrájíme velmi najemno a lehce zpěnímé v hlubší velké pánvi na kousku másla. Poté přisypeme rýži a chvíli restujeme na sucho dokud se nespojí s máslem a cibulkou.

Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol. Pokud již necítím alkoholové výpary a rýže je opět suchá, přilijeme sběračku horkého zeleninového vývaru (může být i z kostky, pokud nemáme po ruce domácí).

Občas zamícháme a čekáme, kdy se nám vývar vyvaří a částečně vsákne do rýže. Poté opět dolijeme vývar. Tuto část opakujeme tak dlouho dokud rizoto nezíská krémovou konzistenci. Časově to odpovídá 15-25 minutám. Závisí na mnoha faktorech a proto si příliš neřiďte časem, ale rizotem :)

Osolíme. Opepříme.

Na závěr vhodíme do pánve oříšek másla a hrst strouhaného parmazánu. Pro ještě větší hladkost a krémovitost.