neděle 21. října 2012

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dnes je to poprvé, co jsem se hned po jídle vrhla na psaní blogu. Nádobí počká...co však nepočká je ochutnání nejbožejší polévky na světě. Těším se na ni celý rok. Ta chuť je prostě tak specifická, že to nelze popsat slovy, proto se hned pusťte do její přípravy a neváhejte ani vteřinu...


Dýně Hokkaido


Ingredience: 
(4 osoby)

1 dýně (hokkaido či máslová dýně)
3 stroužky česneku
2 cm kousek zázvoru
200 ml kokosového mléka (je možné nahradit smetanou)
1000 ml zeleninového či kuřecího vývaru (je možné nahradit vodou)
1/2 lžičky chilli (lepší přidávat postupně) - můžete dát i více, máte-li raději ostřejší pokrmy
50g másla
pepř
sůl

Dýni dle potřeby oloupejte - hokkaido se okrajovat nemusí a můžete ji použít i se slupkou (polévka bude ještě více oranžová). Použijte škrabka na brambory nebo nůž, záleží na tvrdostu slupky. Nakrájejte na menší kousky a orestujte společně s pokrájeným česnekem a zázvorem na másle. Trvá to tak 10 minut dokud dýně nechytí zlatavou barvičku.

Poté zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Vařte 30 minut na mírném plameni dokud dýně nezměkne.

Na závěr dochuťte chilli, solí a pepřem.

Podávejte dozdobené lžící zakysané smetany a s opečenými nudličkami dýně a slaniny.