úterý 31. července 2012

Boloňské špagety

Ingredience:
(5 osob)

500g mletého masa
400g rajčatového pyré
6 velký zralých rajčat
500g balíček špaget (nejlepší jsou semolinové)
1 velká cibule
svazek bazalky
100g strouhaného parmazánu
olivový olej
pepř
sůl

Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme dosklovata. Přidáme mleté maso. Nejlepší volbou je mleté maso, které nám namelou v řeznictví přímo před námi z námi vybraného kousku či maso, které si nameleme doma sami (máme jistotu, co v mase je rozemleto).

Za stálého míchání maso orestujeme spolu s cibulí, aby se zatáhlo. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky (nejlépe bez vodnatých zrníčkových středů) a rajčatové pyré. Necháme chvíli vyvařit, aby omáčka zhoustla. Po 10 minutách vmícháme netrhanou bazalku a krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem, popřípadně cukrem, pokud bylo pyré příliš kyselé.

Během přípravy omáčky uvaříme špagety. Doba varu je uvedena na obalu, ideální měkkost je al dente - tedy na skus. 

Uvařené těstoviny klademe na nahřátý talíř a polijeme velkou naběračkou omáčky. Posypeme nastrouhaným parmazánem a dozdobíme bazalkou.