středa 7. prosince 2011

Kuřecí medailonek s žampionovou omáčkou

Předkrm pro klasickou páteční večeři. 

Ingredience:
(4 osoby)

1-2 kuřecí řízky
10 žampiónů
1 menší cibule
100 ml bílého suchého vína
200 ml smetany (stačí 12%)
máslo
pepř
sůl

Maso nakrájíme na madailonky (malé plátky) osolíme a opepříme. Pokapeme olivovým olejem, který do masa pomocí prstů vetřeme. Pokud máme gril je dobré maso ogrilovat. Pokud ne, maso můžeme orestovat na pánvi.

Na středně velké pánvi si rozpustíme kousek másla a orestujeme dosklovata najemno nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájené žampiony a restujeme je do změknutí. 

Zalijeme bílým vínem a za občasného míchání necháme vypařit alkohol. Po 2-3 minutách za stálého míchání přilijeme smetanu. Přivedeme k varu a necháme zvolna 10 minut vařit, aby se objem zredukoval na polovinu. Dochutíme solí a pepřem.

Pomocí tyčového mixéru část rozmixujeme a část necháme v celku.

Jako přílohu můžeme podávat bagetu či opečený toast.