středa 5. října 2011

Lotrinský quiche - Quiche Lorraine

Ráda jezdím do Ikei...nejraději procházím mezi regály s kuchyňskými potřebami a všemožným náčiním. Vše si  prohlížím a zasněně si říkám..."kéž bych si jednou všechno mohla koupit..." Takových spousta báječných věcí a kolik by se toho s nimi dalo v mém gastronomickém světě podnikat. Vždy se snažím odolávat, ale dnes to nešlo...uviděla jsem formu na francouzský slaný koláč quiche a mé srdce zaplesalo radostí. Rychle jsem si začala argumentovat, proč bych takovou formu NUTNĚ potřebovala a jaké úžasné quiche bych mohla doma podávat. Rychle jsem ji sebrala a běžela k pokladně, abych ji mohla doma okamžitě vyzkoušet.

Quiche je francouzský slaný koláč. Můžete do něj dát vše co doma naleznete, od zeleniny až po maso a zalijete směsí smetany s vejcem a sýrem. Opravdu rychlé chutné jídlo. Dá se jíst teplý, vlažný i studený.

Ingredience :
(1 koláč)

Máslové těsto - Pâte brisée
250g hladké mouky
125g másla
lžička soli

Náplň
5-6 cibulí 
200g anglické slaniny
1-2 zakysané smetany 
2 žloutky 
olej 
pepř
sůl 

Máslo nakrájíme na kousky a nasypeme do mísy s odváženou moukou. Vypracujeme pomocí rukou těsto. Pokud je potřeba přilijeme trochu vody. Dáme na chvíli odpočinout do lednice a mezitím si připravíme slanou náplň.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka či půlkolečka. restujeme na oleji dozlatova. Na posledních 5 minut přihodíme nakrájenou slaninu. Necháme zchladnout. 

Těsto vyválíme na pomoučněném válu do velikosti o něco větší než je velikost koláčové formy. Formu lehce potřeme olejem a položíme do ní vyválené těsto. Přitiskneme na dno i k okrajům formy přečnívající zbytky ořízneme. Pomocí vidličky propícháme těsto, aby se při pečené nenafouklo.

Do cibulovo-slaninové směsi přidáme zakysanou smetanu a žloutky. Dochutíme solí a pepřem. Směs vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C 35-40 minut dokud těsto a náplň nezezlátnou.