čtvrtek 22. září 2011

Carpaccio z červené řepy a bíle ředkve s medovou zálivkou, doplněné zakysanou smetanou a balzamikovým octem

Po vyslovení slova carpaccio se někdo může domnívat, že se jedná pouze o tenké plátky hovězího. Tak to již ale dlouho není...Dříve se samozřejmě pojmem carpaccio označovali tenké plátky hovězí svíčkové s majonézovou omáčkou. S vývojem gastronomie však začali přicházet inovace a změna základních surovin, avšak název carpaccio zůstal...
Carpacciem může být vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova dochucené dresinkem, zálivkou či studenou omáčkou. Vhodné jako předkrm či lehká večeře.


Ingredience:
(4 osoby)

1 střední červená řepa
1 bílá ředkev 
2 lžíce medu
šťáva z půlky citrónu
olivový olej
zakysaná smetana

Červenou řepu i ředkev oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky, nejlépe pomocí kráječe. Je dobré pokud jsou plátky opravdu tenké. Rozložíme na talíř - plátek řepy a na něj dva až tři plátky ředkve. Takto pokračujeme než se talíř zaplní.

V misce si smícháme med s citronem a olivovým olejem. Dochutíme solí. Zálivkou polijeme tenké plátky zeleniny.

Na závěr přidáme zakysanou smetanu. Podáváme s pečivem.