neděle 24. července 2011

Středozemní špagety se zeleninou

Je léto. A je venku letní počasí? Není! To přece není možné...jediné co nám zbývá je navodit si atmosféru letní italské slunné idylky jídlem. A jakým jiným než špagetami? Itálie=špagety! Miliony variací, které nikdy neomrzí. 
A jelikož jsem se stala zastánce vaření ze sezónních surovin, vyběhla jsem na zahrádku - tedy ne moji, ale prarodičů - posbírala úrodu cuket, rajčat a ze země vytrhla cibuli s krásně zelenou natí. Je to potěšující donést si zeleninu z vlastní zahrádky. Proto příští rok udělám konec anglickému trávníčku kolem našeho domu. Udělám políčko a začnu pěstovat. Haahaa.

Při výběru cuket upřednostňujeme ty menší úzké. Čím větší je cuketa, tím má více semínek. Cukety není potřeba loupat. Stačí je omýt a rovnou krájet. 

Ingredience:
(4 osoby)

500g špaget
2 menší cukety
8 rajčat
1 vetší bílá cibule
čerstvý rozmarýn
čerstvá bazalka
bobkový list
tvrdý sýr dle chuti
olivový olej
pepř
sůl

Špagety dáme vařit dle návodu a mezitím si na ně připravíme směs.

Nejprve je potřeba z rajčat pomocí lžičky vybrat semínka - ty nejsou chuťově příliš dobré. Rajčata spolu s cibulí a cuketou nakrájíme na drobné kousky. Vložíme do větší pánve a společně s nasekaným rozmarýnem restujeme na olivovém oleji do zezlátnutí zhruba 10 minut.



Do orestované zeleniny přilijeme rajčatový protlak a chvíli prohřejeme. Dochutíme solí, pepřem, popřípadně cukrem.

Před podáváním posypeme sýrem a čerstvou bazalkou.