pátek 20. května 2011

Bílý chřest s holandskou omáčkou

Chřestová sezóna je v plném proudu, už jste ho letos alespoň jednou měli? Nebo jste si tuto lahůdku zatím nechali utéct? Pokud ano, je nejvyšší čas  vyrazit pro chřest a pustit se do přípravy. Jak jinak než tradičně s HOLANDSKOU OMÁČKOU? Nejkrémovější a nejemnější omáčka, jaká může být.

Nejideálnější je co nejčerstvějš  chřest, bohužel z vlastní zkušenosti vím, že v supermarketech ho nejčerstvějš neseženeme a chřestových farem bohužel po republice také tolik není. Ale nevzdávejte se. Kdo hledá, najde :)

Pokud chřest uchováváme v ledničce je vhodné ho zabalit do lehce napočené utěrky, nepřichází tak o svoji křehkost. Toto skladování není na dlouho. Nejlepší je připravit ho hned po nákupu a nemusíte si dělat těžkosti s tím, jak ho skladovat. 

Ingredience:
(2 osoby)

bílý chřest - jeden svazek
4 žloutky
3-4 lžíce smetany  či mléka (v případě nouze používám i vodu)
citrónová šťáva (z půlky citrónu)
máslo
cukr
pepř
sůl

Postup:
Pokud je chřest starší (to se mi stává u těch, které zakoupím v supermarketech), zbavíme ho dřevnatých konců, které by nám příliš nechutnali. Jednoduše vezmeme do ruky a odlomíme. Pokud je čerstvý přeskočíme rovnou ke kroku číslo 2. a oloupeme jej. Nejlépe se mi to dělá kratším hladkým nožem. 

Takto očištěný chřest vložíme do hrnce s osolenou vodou do níž jsme přidali trochu cukru (občas se stává, že je chřest lehce nahořklý a tímto krokem se vyvaruejeme zklamání, že by nám nemusel chutnat) a vaříme na mírném plameni přibližně 10 minut.

Chřest necháme vařit a během té chvíle se pustíme do holandské omáčky. V malém kastrůlku si necháme rozpustit oříšek másla. Množství nechávám na vás. Já osobně dávám víc, jelikož máslo miluju a řídím se heslem: "Čím víc, tím líp". Odstavíme z plotny a pokračujeme dál.
  Ideální metlička č.1  

  Ideální metlička č.2  

Misku střední velikosti vložíme do vodní lázně. Teplota vody by měla být okolo 70°C. Špatně se to odhaduje, ale hlavním kritériem hodnocení je, že voda nesmí vřít. Do misky dáme žlotky se smetanou či mlékem a metličkou (když ji nemáme postačí vidlička) začneme vyšlehávat. Snažíme se o intenzivní šlehání, ale jak lehce se to říká, tak těžce se to provádí. Po 3 minutách mi dochází síly, ale to jsou žloutky již poměrně vyšlehané do pěny. Postupně za stálého přilévám tekuté máslo a na závěr citrónovou šťávu. Nejlepší je šťávu přilévat pomalu a průběžně ochutnávat. Kyselost bychom pak špatně vraceli zpět. Dochutíme solí a pepřem.

Můžeme podávat s novými brambory či pečivem nebo jen tak :)