Salát Caprese je dokonalým příkladem úsloví "v jednoduchosti je krása". Čas na přípravu je zanedbávající a chutná božsky. Surovin ze kterých se skládá je minimum, přesto nás ohromí. V letních měsících nás osvěží a v zimních nám do domova vnese slunnou Itálii.
Ingredience:
(2 osoby)
6 středních rajčat,
2 bochánky mozzarelly (ideálně buvolí)
hrst lístků bazalky
kvalitní olivový olej
pepř
hrubozrnná sůl
- Rajčata nakrájíme na silnější plátky, narovnáme na větší talíř.
- Mozzarellu necháme okapat a rozdělenou na čtvrtiny (stačí jen roztrhnout prsty) klademe na nakrájená rajčata.
- Navrch na hrubo natrháme lístky bazalky a pokápneme olivovým olejem (nešetříme s ním).
- Dle chuti dosolíme a dopepříme.
Lepší než dávat Caprese každému na svůj talířek, je dát jeden velký talíř pro všechny. Nejenže si každý může dát libovolnou kombinaci rajčat a mozzarelly, ale je to hlavně chvíle, kdy se svými blízkými sdílíme jeden talíř, podělíme se o společné jídlo a užijeme si příjemnou večeři.