pondělí 11. dubna 2011

Italský chléb - Focaccia

Ingredience: (4 bochníky focaccia)


1 kg hladké mouky
800 ml vlažné vody
kostka droždí
sůl - ideální je krystalová mořská sůl
olivový olej
rozmarýn



  • Do větší mísy nalijte vlažnou vodu a rozdrobte do ní kostku droždí. 
  • Přisypávejte zlehka mouku a pořád míchejte, aby se netvořily hrudky. Mouku přidávejte opatrně a pokud by vám těsto přišlo již dost tuhé, další nepřisypávejte. Mělo by vzniknout vláčné těsto.
  • Těsto poprašte moukou, překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout. Ideální je alespoň hodina. 
  • Vykynuté těsto vyklopte na vál, kde ho rozdělte na čtyři díly. 
  • Z každého kusu udělejte 1-2 cm placku.
  • Potřete olivovým olejem a vytvořte prsty do těsta důlky, aby olej mohl pronikat do těsta.
  • Bohatě posolte každou focacciu. Můžete přidat i sušené bylinky. 
  • Takto připravenou focacciu přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 10-12 min při teplotě 220-250°C. Až uvidíte, že focaccia zlátne, je hotová.

Ideálně se hodí k vínu, polévkám, salátům nebo jen tak.

Italové mají focacciu na stole po celou dobu oběda či večeře a libovolně si dle chuti berou.