Ingredience: (4 bochníky focaccia)
1 kg hladké mouky
800 ml vlažné vody
kostka droždí
sůl - ideální je krystalová mořská sůl
olivový olej
rozmarýn
- Do větší mísy nalijte vlažnou vodu a rozdrobte do ní kostku droždí.
- Přisypávejte zlehka mouku a pořád míchejte, aby se netvořily hrudky. Mouku přidávejte opatrně a pokud by vám těsto přišlo již dost tuhé, další nepřisypávejte. Mělo by vzniknout vláčné těsto.
- Těsto poprašte moukou, překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout. Ideální je alespoň hodina.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál, kde ho rozdělte na čtyři díly.
- Z každého kusu udělejte 1-2 cm placku.
- Potřete olivovým olejem a vytvořte prsty do těsta důlky, aby olej mohl pronikat do těsta.
- Bohatě posolte každou focacciu. Můžete přidat i sušené bylinky.
- Takto připravenou focacciu přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 10-12 min při teplotě 220-250°C. Až uvidíte, že focaccia zlátne, je hotová.
Italové mají focacciu na stole po celou dobu oběda či večeře a libovolně si dle chuti berou.