sobota 12. července 2014

Kuřecí roládka plněná mozzarellou a slaninou se špenátovo hráškovou rýží

Přijela jsem se starat o nemocnou babičku, která dostala zánět průdušek. Na pořádné uzdravení je vždycky nejlepší pořádný silný vývar. Rozhodla jsem se pro kuřecí. Koupila jsem celé kuře a k tomu několik skeletů. Teď jen vymyslet, co se zbylými prsy a čtvrtkami. 
No a jelikož je zahrádka teď plná mladého hrášku a špenátu, rozhodla jsem se to využít do přílohy.

Ingredience:
(3-4 osoby - záleží na tom, jak velcí jste jedlíci☺)

2 velká kuřecí prsa
1 mozzarella 
6 menších plátků slaniny - lepší je prorostlejší
oříšek másla
2 lžíce oleje
pepř 
sůl

rýže
2 cibule
zhruba 500 g čerstvého špenátu 
miska vyloupaného hrášku
kousek másla

Kuřecí prsa nařízněte, tak abyste z nich vytvořili, co největší plátky. Překryjte potravinovou fólií a vyklepejte na tenký plátek, který však bude všude rovnoměrný. Snažte se i o vytvoření pravidelného tvaru (čtverce či obdélníku), aby se Vám rolády lépe balily.

Cibuli nakrájejte najemno a začnete pozvolna restovat na másle ve vyšším hrnci (zde se bude připravovat zelenina do rýže).

Začněte připravovat rýži, jak jste zvyklí.

Rozklepané maso osolte a opepřete. Vložte plátky slaniny a mozzarelly. Pomocí potravinářského provázku svažte maso do tvaru roládek. Chvíli to zabere, ale každý to nakonec zvládne! ☺

V menší hrnci rozehřejte máslo s olejem a rolády v něm zprudka opečte, aby získaly hnědou kůrčičku. Poté přilijte asi 1 cm vody a duste pod pokličkou zhruba 15 minut. Rolády občas zkontrolujte (případně dolijte i vodu) a otočte, vytékající sýr má tendence se připalovat k hrnci.

Omytý špenát nakrájejte na menší kousky a společně s hráškem přihoďte na zlatavou cibulku. Po chvilce míchání špenát mnohonásobně zmenší svůj objem. Dochuťte solí a pepřem. Po uvaření rýže smíchejte dohromady a ještě jednou dochuťte, je-li třeba.

Hotové roládky zbavte provázku a nakrájejte na plátky. Ihned servírujte s připravenou rýží.