úterý 1. října 2013

Falafel s jogurtovou omáčkou

Výborné smažené cizrnové kuličky pocházející ze zemí Blízkého východu. 

Původně jsem k nim chtěla upéct ještě chléb pita, ale na to prostě nezbyl čas. Proto byl falafel pouze s jogurtovým dresinkem a zeleninovým salátem. Chuť mě velice překvapila. Jak moc dokáže změnit struktura jídla jeho chuť je pro mě fascinující.

Ingredience:
(2 osoby)

250g suché cizrny (nebo plechovku konzervované cizrny - 400g)
3 stroužky česneku
1 vajíčko
menší cibule
polohrubá mouka
petrželka
slunečnicový olej
pepř
sůl

Cizrnu namočte na 8 hodin do vody a nechte nabobtnat. Poté ji uvařte v té samé vodě. Trvá to zhruba 30 minut. Máte-li konzervovanou přeskočte tento krok.

Měkkou cizrnu rozmačkejte či rozmixujte (záleží na tom, jakou chcete výslednou strukturu). Přidejte nasekanou cibulku najemno, lisovaný česnek, nasekanou petrželku, vajíčko, pepř, sůl a trochu polohrubé mouky, je-li to třeba. Těsto by mělo být nelepivé, aby z něj šly tvořit kuličky.

V hrnci či pánvi rozpalte 1,5cm vrstvu slunečnicového oleje. Utvořte zkušební kuličku a usmažte ji dozlatova. Ochutnejte a dle potřeby dochuťte solí či jiným kořením je-li to třeba.Z těsta tvarujte kuličky o průměru zhruba 3 cm, velké jako vlašské ořechy. Všechny osmažte dozlatova. Po vyndání z oleje osušte papírovými ubrousky, tím se zbavíte přebytečného oleje.

Podávejte se zeleninou a jogurtovým dresinkem. Jogurt jsem smíchala s nasekanou petrželkou, stroužkem česneku, solí, pepřem a špetkou cukru.