pondělí 29. dubna 2013

Masové kuličky plněné sýrem s modru plísní doplněné salátem a dipy

Ještěže máme tu babičku a dědu, kteří pilně ve svém skleníku pěstují zeleninu všeho druhu. To si pak jednou za týden odvezeme domů spoustu zeleniny, marmelády a domácí vajíčka. Nedovedu si představit, že bych takové věci měla kupovat. Ta chuť se s těmi kupovanými nedá srovnat a je prostě ohromující. Jednou snad taky budu tak schopna a budu mít svoji zahrádku, kde budu sklízet plody své práce.

Ingredience:
(2 osoby)

masové kuličky:
250 g mletého hovězího masa, může být i vepřové
1 vajíčko
50 g sýra s modrou plísní (Bleu d´Auvergne, Roquefort, Gorgonzola...)
2 lžíce strouhanky
malá cibulka či půlka větší
majoránka
pepř
sůl

salát:
2 hlávkové saláty
3-4 lžíce octa balsamico
3-4 lžíce olivového oleje
2 lžičky hrubozrnné hořčice

rybízová marmeláda
1/2 malého jogurtu
2 lžíce zakysané smetany
pepř
sůl 

Mleté maso, nejlépe doma mleté, smíchejte s vajíčkem, strouhankou, cibulkou, majoránkou, solí a pepřem. Vytvořte celistvou směs. Tvořte malé kuličky a doprostřed každé vložte malý kousek (1x1cm) sýra s modrou plísní. 

Na plech dejte poečící papír, který lehce potřete olejem a vyskládejte na něj hotové kuličky. Vložte do rozehřáté trouby a pečte na 200°C asi 15 minut.

Salát omyjte a natrhejte na malé kousky do větší mísy. V menší misce smíchejte olej, ocet balsamico, hořčici a špetku cukru. Vytvořte emulzi, kterou vlijte do mísy se salátem a dobře promíchejte.

Pro přípravu jogurtového dipu v misce smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a dochuťte solí a pepřem.

K masovým kuličkám podávejte jako přílohu salát, rybízovou marmeládu a jogurtový dresink.