úterý 9. dubna 2013

Jehněčí kýta na tymiánu

Nikdy jsem jehněčí neochutnala a byla jsem dost zvědavá jak chutná. Všichni mě zrazovali, že je "cítit" a že ho proto prý nemají rádi. Příprava byla celkem snadná, nejnáročnější bylo maso zbavit tuku a blanek. Poté se již dělalo téměř samo. Dlouho se následně dusí. Vydržíte-li vdechovat příjemné vůně linoucí se z hrnce, čeká Vás výborné maso s lahodnou chutí, které oceníte nejen vy, ale i Vaši spolustolovníci.

Ingredience:
(8 osob)

Vykostěná jehněčí kýta (koupila jsem kýtu s kostí, která vážila zhruba 2,5 kg, po vykostění měla asi 1,5 kg)
12 stroužků česneku
4 velké mrkve
4 velké cibule
2 lžíce rajského protlaku
500 ml kvalitního bílého suchého vína
500 ml vody
tymián - 6 snítek čerstvého nebo 2 lžičky sušeného
slunečnicový olej
pepř
sůl

Kýtu vykostěte, odstraňte všechen tuk a odblaňte. Dejte si s tím záležet! 

Nakrájejte na větší kostky (2,5x2,5 cm), důkladně osolte a obalte v 6 rozdrcených stroužcích česneku a většině tymiánu. Mrkev nakrájejte na větší špalíčky, cibuli na klíny.

Ve větším hrnci, nejlépe litinovém, si rozpalte slunečnicový olej a zprudka na něm nechte maso zatáhnout ze všech stran. Masa dávejte do hrnce jen tolik, aby pokrylo dno. Pokud máte masa více, postup několikrát opakujte. Osmažené maso vždy vyndejte vedle na připravený talíř.

Pokud vám zbylo v hrnci málo oleje, tak přilijte a nechte ho opět rozehřát. Vhoďte nakrájenou zeleninu a za stálého míchání opečete všechnu zeleninu (8-10 minut). Vraťte maso zpět.

Do hrnce přidejte zbylý tymián, česnekové stroužky a protlak. Přilijte bílé víno a nechte odpařit alkohol. Zda-li se již vypařil poznáte tak, když po přivonění k hrnci již necítíte žádný alkohol. Poté přilijte vodu a přiklopte poklicí. Maso by nemělo být zcela ponořeno. Na velmi mírném plameni duste 3-4 hodiny za občasného promíchání. Pokud se voda příliš odpaří, přilijte další. 

Na závěr dochuťte solí a pepřem bude-li to potřeba.

Podávala jsem s bramborovo-špenátovou kaší.

Jehněčí podávejte vždy na nahřátých talířích! Stačí je vložit na několik minut do trouby na 100°C.


 Recept jsem čerpala z časopisu Apetit.