pátek 22. února 2013

Steak Wellington z vepřové panenské svíčkové

Jelikož miláček slavil narozeniny, nechala jsem výběr narozeninového menu na něm. Volba samozřejmě padla na maso. Tedy přesněji na známý steak Wellington. Který u nás značně zpopularizoval Gordon Ramsay, když s tím mučil soutěžící ve svém pořadu Pekelná kuchyně. 

Wellington se obvykle dělá z hovězí svíčkové, ale její cena je přece jen vyšší a proto ji lze bez problému zaměnit za panenskou vepřovou svíčkovou.

Ingredience:
(2 osoby)

150-200 g veprové panenky (může Vám přijít, že masa je pro dvě osoby málo, ale opravdu to bohatě postačí)
balíček listového těsta
200 g žampionů
100 g pancetty či slaniny
1 lžíce dijonské hořčice (lze nahradit plnotučnou, ale nebude tak výrazná jako dijonská)
rozmarýn či tymián 
oříšek másla
žloutek
olej
pepř
sůl

Žampiony očistěte a v mixéru rozmixujte opravdu najemno. V pánvi rozpusťte oříšek másla a přisypte na ní rozmixované žampiony. Restujte dokud se z žampionů neodpaří voda. Dochuťte rozmarýnem, tymiánem, pepřem a solí. Přendejte z pánve do misky.

Špalíček vepřové panenky (nejideálnější je, aby bylo maso na všech stranách stejně široké) očistěte. Osolte a opepřete ze všech stran. V pánvi, ve které jste restovaly žampiony, rozehřejte olej a opečte na něm zprudka panenku ze všech stran. I z boků! Trvá to zhruba pět minut. Jde o to, aby se maso zatáhlo a dále pak nepouštělo šťávu.

Na lince si rozložte potravinářskou folii naskládejte na ni pancettu, vždy tak, aby se konce překrývaly. Vytvořte tak velký čtverec, aby se do něj dala panenka celá zabalit. Na slaninu rozložte žampiony asi v centimetrové vrstvě. Maso potřete dijonskou hořčicí ze všech stran a položte doprostřed balíčku. Pomocí folie zabalte do hezkého balíčku. Maso tedy schováte, bude celé zabalené do slaniny. Balíček zabalený ve fólii dejte na 10-15 minut do lednice odpočinout. 

Troubu předehřejte na 180°C. 

Listové těsto rozválejte na 4mm plát, pokud jste ho koupili v balíčku, pokud jste ho koupili již rozválené, pouze rozrolujte na kuchyňské lince. Odřízněte zhruba takový kus těsta, abyste obalili celou panenku + připočítejte nějaké rezervy. Těsto opět položte na nový kus potravinové fólie. Maso vyndejte z lednice a rozbalte z fólie. Položte na listové těsto. Okraje těsta pomažte pomocí mašlovačky žloutkem, aby balíček držel pohromadě. Opět pomocí fólie srolujte do úhledného balíčku. Dejte ještě na 10 minut odpočinout do lednice a mezitím si začněte připravovat ratatouille.

Balíček vyndejte z lednice a vložte do malého pekáčku či na plech. Pomažte ze všech stran žloutkem a pomocí tupé strany nože vytvořte rýhy. Opatrně, ať těsto neproříznete. Vzor připomíná vánoční stromeček:) Celý balíček na povrchu osolte.

Vložte do trouby a pečte 30 minut. Maso bude vevnitř lehce růžové. Pokud ho chcete mít udělané well-done  pečte 35-40 minut.

Podávejte s ratatouille, bramborovou kaší či zeleninovým salatém.

Upečený Wellington