úterý 19. února 2013

Lívance - snídaňový rozjezd!

Snídaně je základ dne. Každé ráno si ráda dopřávám bohatou snídani. Vajíčka na jakýkoliv způsob, šunku, sýr, spoustu zeleniny a občas také něco sladkého. Sladké snídaně nejčastěji dělám o víkendu pro svého mužíčka, jelikož ten je prostě miluje.

Ingredience:
(4 osoby)

250g hladké mouky
25g droždí (asi 1/2 kostky)
1 vejce
300ml mléka
1 vanilkový cukr
50 g cukru
olej či máslo na smažení

na ozdobu: 
libovolné ovoce (já použila banány)
zakysaná smetana
med
mletá skořice

Droždí pokojové teploty rozdrobte do mísy a utřete s cukrem. Jakmile zřídne, přilijte s teplým mlékem, avšak jeho teplota nesmí přesáhnout 70°C. Do mísy dále přidejte mouku, vejce, vanilkový cukr a vypracujte těsto.

Nechte v míse přikryté utěrkou asi 30 minut kynout na teplém místě.

Pokud máte lívanečník, využijte ho! Pokud ne vystačíte si i s obyčejnou pánví, jen nebudou mít lívance pravidelně kulatý tvar. V pánvi rozehřejte olej či máslo. Malou naběračkou lijte těsto na pánev. Lívance smažte z obou stran do zlatova.

Na závěr ozdobte nakrájeným ovocem, šlehačkou či zakysanou smetanou, pokapejte medem a posypte skořicí.