sobota 23. února 2013

Vepřové v mléce - Arista al latte

V Itálii se nedělají pouze těstoviny, jak si mnozí mohou myslet. Zde Vám představuji tradiční italské zimní jídlo na kterém si jistě každý pochutná. Téměř bez práce a vykouzlíte maso rozplývající se na jazyku s velmi lahodnou omáčkou.

Ingredience: 
(4-6 osoby)

800 g vepřové kotlety bez kosti (pečeně)
1 litr horkého mléka
150 ml vína
3 stroužky česneku

1 řapíkatý celer
1 střední cibule

2 bobkové listy
2 hřebíčky
špetka rozmarýnu
olej
sůl

Den předem je potřeba maso naložit. Cibuli, řapíkatý celer nakrájejte na kostičky a česnek na plátky. Smíchejte společně s kořením, zalijte vínem a doprostřed misky vložte maso, které celé obalte zeleninou.  Pokud máte maso větší a chcete, aby mělo pravidelný tvar, svažte ho provázkem. Misku s naloženým masem, překryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici odpočívat do dalšího dne. 

Následující den:
Maso vyjměte z misky, očistěte od zeleniny a v hrnci a rozpáleným olejem krátce zatáhněte ze všech stran. Vyjměte ven. Zeleninu slijte, ale vinný nálev si uchovejte na později. Zeleninu vložte do stejného hrnce, kde jste opékali maso a též ji 5 minut za stálého míchání restujte. 

Maso osolte, vraťte zpět do hrnce se zeleninou a zalijte je vínem, které vám zbylo. Nechte minutu vařit a poté začněte přilévat horké mléko po naběračkách. Nejprve dejte dvě a postupně pak budete přidávat. Je možné, že vám litr bude málo a budete muset přilít ještě o něco více.

Maso duste pod pokličkou na mírném ohni 2 hodiny. Nezapomeňte ho podlévat, občas zamíchat a obrátit maso. Mléko se vám může zdrcnout. Ničeho se však nebojte, v závěru stejně omáčku budete pasírovat.

Po dvou hodinách maso vyjměte z omáčky, dejte na talíř a přikryjte, aby maso zůstalo teplé. Omášku přes sítko propasírujte a pokud ji chcete mít opravdu jemnou ještě ji rozmixujte tyčovým mixérem.

Maso nakrájejte proti směru vláken na tenké plátky.

Přílohou můžou být bramborové chipsy, bramborová kaše, rýže či těstoviny.