středa 7. prosince 2011

Salát z poslední úrody zeleniny ze zahrádky

Vkládám recepty trochu opožděně, takže se nemusíte podivovat nad tím, že jsem dnes sklízela na zahrádce čerstvou zeleninu. Obzvlášť když venku dnes poprvé sněžilo. Co bych dnes, na začátku prosince, dala za čerstvou domácí zeleninu, která se nedá srovnávat s tou, kterou teď nacházíme na pultech obchodů. I když mám zeleninu velmi ráda v zimě si ji dopřávat jen pokud mám opravdu absťák. Nejhorší je to s rajčaty, ty jsou v zimě absolutně bez chuti, takže nám nezbývá nic jiného než čekat do léta než začnou dozrávat naše domáci plody. 

Pokud vynecháme rajčat (popřípadně je nahradíme cherry rajčaty, které dle mého názoru chutnají v zimě lépe než ta velká) dá se tento salát připravit i teď a při jeho vychutnávání pozorovat z okna padající sněhové vločky.

Ingredience :
(2 osoby)

1 malá cuketa
okurka
4 rajčata (můžeme vynechat)
bochánek mozzarelly

dresink:
2 lžíce hrubozrnné hořčice
1 lžíce majonézy
kelímek jogurtu
olivový olej 
citron
pepř
sůl

Cuketu a okurku omyjeme. Místo abychom zeleninu krájeli na kousky, naporcujeme ji pomocí škrabky -  vytvoříme tím dlouhé plátky (jako když škrábeme brambory). promícháme v mísce společně s olivovým olejem, citronem a trochou soli.

V misce smícháme hořčici, majonézu, jogurt a trochou citronové šťávy. Dochutíme solí a pepřem.

Nejprve klademe zeleninu, kterou polijeme dresinkem a na závěr doplníme mozzarellou roztrhanou na kousky.