neděle 19. června 2011

Těstovinový salát se šunkou

Venku horko k padnutí...člověk nemá chuť nic dělat, chce jen sedět ve stínu a odpočívat popřípadně se válet u bazénu. Proto dnes přidávám recept na těstovinový salát. Můžete ho připravit již ráno a pojídat ho celý den. Je lehký a svěží. Nasytí nás, ale nepřecpe a zároveň nám ušetří čas strávený u sporáku, který můžeme věnovat letním radovánkám. A nasytí i takové masožrouty, jaké mám doma já.

Ingredience:
(4 osoby)

červená paprika
žlutá paprika
4-5 rajčat
těstoviny fusilli (šrouby)
kelímek zakysané smetany
kelímek jogurtu
2-3 lžíce majonézy
citrónová šťáva a kůra
olivový olej
čerstvá bazalka
čerstvý libeček
pepř
sůl

Postup:
Těstoviny vaříme dle návodu. Mezitím si do velké misky vymačkáme šťávu z půlky citronu (můžeme i z celého)  a za stálého šlehání metličkou přikapáváme olivovový olej do té doby než vznikne emulze. Přidáme přiměřené množství najemno nakrájené bazalky a libečku, osolíme a opepříme. Očistíme zeleninu a nakrájíme na úzké nudličky. Vložíme do misky s již připravenou emulzí.

Bylinková emulze


Zelenina s bylinkovou emulzí

Uvařené těstoviny slijeme a proplachujeme pod studenou vodou 2 minuty. Tím těstoviny zchladíme a můžeme rovnou přidat do mísy k zelenině. Vše smícháme se zauzenou šunkou nakrájenou na plátky, s jogurtem, zakysanou smetanou a majolkou. Dochutíme ještě solí a pepřem dle chuti. Necháme ještě chvíli vychladit v lednici a můžeme podávat.

Těstoviny se zeleninou a šunkou