neděle 15. května 2011

Krémová míchaná vajíčka

Často mě udivuje, jak z tak na první pohled jednoduchého vajíčka lze připravat tolik různých pokrmů a využít přitom různé způsoby přípravy - vaření, smažení,..

Míchaná vajíčka
Vajíčko natvrdo
Vajíčko naměkko
Vajíčko na hniličku
Vaječná omeleta
Volské oko
Sázené vejce
Ztracené vejce
Pošírované vejce
Vejce do skla
Vejce Benedikt
...

Příště se budu věnovat dalším výše uvedeým i jiným pokrmům z vajec, ale dnes jsou na řadě mícháná vajíčka. Ty nejlepší. Krásně  krémová, která se Vám budou rozplývat v ústech. Do komentářů mi pište o který další způsob přípravy máte zájem :)

Míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka můžou mít různou konzistenci i chuť. Já si nejvíce oblíbila ty krémová až kašovitá s jemnou chutí. Jsou skvělá k snídani, svačině i večeři.

Vajíčka (na osobu tak 3ks)
menší cibulka
oříšek másla
smetana či mléko
sůl
pepř

Cibulku nakrájenou na jemno přidáme do pánve, kde jsme si rozpustili máslo. Necháme ji zesklovatět. Je lepší dát přednost máslu před olejem. Máslo podtrhne výslednou chuť. Až nám cibulka zesklovatí, ztlumíme plamen či na chvíli odstavíme pánvičku.

Poté přilijeme rozšlehaná vejce se smetanou či mlékem (stačí 1-2 lžíce), solí, pepřem a muškátovým oříškem. Smažíme na mírném plameni za stálého míchání. Je důležité pořád míchat, pokud bychom nemíchali vajíčka začnou tvořit větší kusy a potom už nebudou krémová. Je to zdlouhavější proces než klasická míchaná vajíčka - mícháme na nejmenším plameni okolo 10 minut. Čím delší čas přípravě věnujeme, tím budou krémovější.

Podáváme s čerstvým pečivem.

Krémová míchaná vajíčka s cibulkou, slaninou a čerstvou bazalkou, doplněná salátem