Víc vařím než píšu na blog. Měla bych to napravit, jenže bych potřebovala, aby byl den dvakrát tak delší. Dříve moje vaření probíhalo tak, že jsem prohledávala internet, kuchařky a časopisy o vaření. Hledala jsem něco zajímavého, pospojovala to dohromady a teprve poté jsem jela nakoupit. Jenže teď to dělám jinak. Nejprve oběhnu zahrádku a až podle najité zeleniny vařím. A dnes jsem zrovna objevila záhonek ředkviček. Parááááda.
Malé červené bulvičky, které dokážou parádně rozparádit chuťové buňky a připřavit je na další chod.
Pamatuji si, když jsem ještě bývala malá a už od února - týden po zasetí do skleníku - se ptala dědečka jestli si jednu můžu vytrhnout. Dva týdny trpělivě odolávali mému naléhaní, ale vždycky přišel ten okamžik a já se dočkala jedné malé centimetrové hlavičky, jenž zlehounka vykukovala z hlíny. Ta chuť se nezapomíná. První malá ředkička každý rok má vždy neopakovatelnou chuť. Je jiná. Prostě první :)
Ingredience:
(4 osoby)
8 středních ředkviček
1/8 papriky
jarní cibulka
vanička tvarohu
lučina
mléko
cukr
pepř
sůl
Zeleninu rozmixujeme najemno a smícháme s tvarohem a lučinou. Pokud je potřeba zředíme trochou mléka. Dochutíme solí, cukrem a pepřem. Můžeme zlehka polít balzamikovým octem.
Ředkvičková pomazánka na celozrném chlebu s rucolou a šunkou |