úterý 12. července 2011

Zeleninový salát s tuňákem a ztracené vejce

Co se vám vybaví při vyslovení slova listový salát? 
Ledový salát, hlávkový, salát, dubový salát, čínské zelí...Stop!
Proč nezkusit něco nového! Třeba frisée salát.
Tento kadeřavý salát má jemně nahořklé aroma. Pochutnáte si na něm hlavně v kombinaci s aromatickými dresinky. Z listů vyřízněte žebroví - je příliš hořké.

Salát Frisée
Ingredience:
(2 osoby)

salát Frisée
3 zralá rajčata
okurka
2 vejce
tuňák ve vlastní šťávě 

Dresink:
3 lžíce jogurtu
2 lžíce hrubozrné horčice (může být i kremžská) 
lžíce majonézy
citrónová  šťáva
olivový olej

Okurku a rajčata omyjeme a nakrájíme na úzké nudličky. Salát roztrháme na kousky. Zeleninu ve větší míse smícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou a lehce osolíme. 

V menší misce smícháme jogurt, hořčici a majolku. Osolíme a opepříme.

Vodu uvedeme do varu a přilijeme do ní lžíci octa a špětku soli. Ve vřící vodě (mírně bublinkatí, ale ne moc, jen tak jemně) vytvoříme lžící vodní vír.

Vajíčko si rozklepneme do skleničky a poté přelijeme do naběračky. Opatrně vkládáme do vodního víru. Vaříme 3,5-4 minuty dle velikosti vejce.  

Nejprve na talíř naaranžujeme salát, poté rozložíme kousky tuňáka, polijeme hořčičným dresinkem a na závěr položíme ztracené vejce, které rozevřeme pomocí dvou vidliček. Žloutek se začne zvolna roztékat po salátu