Ochutnala jsem je poprvé ve francouzském kabaretu a od té doby na jejich chuť nemohu zapomenout. Po příjezdu jsem se je snažila napodobit. A po mnoha pokusech jsem se velmi přiblížila oné francouzské chuti. Nejedná se však o gratinování, jak jsou všichni běžně zvyklí dělat, ale o pomalé vaření ve smetaně s mlékem.
Vhodné podávat ke steakům, masům bez omáčky či jen tak. Ideálně se doplňují se Slaninovou vepřovou panenkou.
Ingredience:
(4 osoby)
750g brambor
300ml smetany
mléko
hladká mouka
muškátový oříšek
pažitka
pepř
sůl
Brambory oškrábeme a nakrájíme na 1 cm plátky. Vaříme v osolené vodě do poloměkka okolo 10-15 minut. Brambory slijeme.
V misce smícháme smetanu s lžici mouky a doředíme mlékem. Je potřeba vytvořit tolik směsi, aby byli po zalití všechny brambory ponořené. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem (nešetříme jím).
Vzniklou směsí zalijeme brambory a dáme je ještě vařit na mírný oheň na 10 minut. Často mícháme, mohlo by se nám totiž stát, že se začne smetana pálit k hrnci. Na závěr vmícháme najemno nakrájemnou pažitku.
Slaninová vepřová panenka se špenátem a smetanovými bramborami |