Holandská omačka....
...žluťounká, sametově krémová, rozplývající se na jazyku...
...už při vyslovení těchto dvou kouzelných slůvek se mi začnou sbíhat sliny na jazyku. Pokud jste tedy ještě v životě neochutnali holandskou omáčku. Šupejte do kuchyně a rychle si ji připravte. Je tak jednoduchá a všechny ingredience budete mít doma. Hodí se na jakkoukoliv teplou zeleninu. Budete se olizovat stejně jako já. A věřte, že v rendlíku nezůstane ani kapička.
Základní recept na holandskou omáčku:
Ingredience:
(4 osoby)
4 žloutky
3-4 lžíce smetany či mléka (v případě nouze používám i vodu)
citrónová šťáva (z půlky citrónu)
máslo
cukr
pepř
sůl
3-4 lžíce smetany či mléka (v případě nouze používám i vodu)
citrónová šťáva (z půlky citrónu)
máslo
cukr
pepř
sůl
V malém kastrůlku si necháme rozpustit oříšek másla. Množství nechávám na vás. Já osobně dávám víc, jelikož máslo miluju a řídím se heslem: "Čím víc, tím líp". Odstavíme z plotny a pokračujeme dál.
Misku střední velikosti vložíme do vodní lázně. Teplota vody by měla být okolo 70°C. Špatně se to odhaduje, ale hlavním kritériem hodnocení je, že voda nesmí vřít. Do misky dáme žlotky se smetanou či mlékem a metličkou (když ji nemáme postačí vidlička) začneme vyšlehávat. Snažíme se o intenzivní šlehání, ale jak lehce se to říká, tak těžce se to provádí.
Po 3 minutách mi dochází síly, ale to jsou žloutky již poměrně vyšlehané do pěny. Postupně za stálého přilévám tekuté máslo a na závěr citrónovou šťávu. Nejlepší je šťávu přilévat pomalu a průběžně ochutnávat. Kyselost bychom pak špatně vraceli zpět. Dochutíme solí a pepřem.